Alaptermészetek

2023. december:
10 év után abbahagyom az Élénk gyerekek, vagyis a Kurcinka módszer népszerűsíétését, ennek oka egyrészt a későn felfedezett AgCCm (44 éves voltam) ld. alább, másrészt a tény, hogy én csupán szülőként próbáltam másoknak segíteni, végzettség nélkül (mely diploma szintén az AgCC miatt nem jött össze -jártam tanárképzőre fél évet, ELTE TTK-ra 2,5 évet, majd Ausztráliában (angolul) simán elvégeztem az Idegenforgalmi szakmenedzser képzést 92%-os jogvizsgával pl. 2023-ban felvettek Pedagógia szakra, de sajános még a GyOPSZ által kiadott papír ellenére sem kaptam meg a vágyott kedvezményeket, abba kellett hagynom. Most gyógypedagógus segítségét kértem, még nem adtam fel teljesen, de több pénzt már nem szeretnék költeni erre a szerelemprojektre.
2024 október végéig tudod még olvasni ezt az oldalt.
Elérhetőségem él, keress nyugodtan, tesztet e-bookot már csak így tudsz majd kitölteni, kérni.

Mik az azok az alaptermészetek?

Az Egyesült Államokban már régóta oktatják a tanárképzésben az alaptermészeteket.

Hogy mire jó?

"Az alaptermészet az az eszköz, ami segít finomhangolni a gyerkőc illeszkedését az oktatásba." Mary S. Kurcinka

Két látványos példa:

Ha a gyerkőc jó temperamentumú (ld. alább): Egy kislány, aki könnyen alkalmazkodott a környezetéhez, megtanulta otthon, hogy az a jó, ha kifejezi önmagát. Így nem követte a tanári utasításokat iskolás korában, illetve a társak "szabályait" sem fogadta el játék közben. Dr. Stella Chess javasolta a szülőknek, hogy tanítsák meg a gyerkőcüknek, hogy a kreativitás kimutatása mellett a szabályokhoz is alkalmazkodni kell az életben.

Lassan alkalmazkodó alaptermészet (ld. alább): Egy másik lány, akit Chess és Thomas a New York-i longitudinális tanulmányában (a továbbiakban NYLT) vizsgált, csecsemő korától lassan alkalmazkodott minden új dologhoz. A nevelők és a szülők együttműködésével sikerült átvészelnie a bölcsődei és óvodai éveket, majd az első osztályt, és mivel osztályelső volt olvasásban, így a tanárnő felajánlotta, hogy rögtön harmadik osztályba léphet. Ez azonban idegen gyerekekkel és ismeretlen tanárral járt együtt. A kislány nehezen vette az akadályt, a tanár pedig nem is értette, miért lépett át egy osztályt, ő, akinek nehéz a tananyag. Az édesanya elmondta a tanárnak, hogy nehezen alkalmazkodik gyermeke az új dolgokhoz, és meglátja karácsonyra minden flottul fog menni. A tanárnő elmondta a vizsgálati interjún, hogy ő ekkor úgy érezte, hogy megint egy olyan családdal van dolga, akik felesleges stresszt okoznak gyerkőcüknek az erősebb iskola választásával. De adott egy esélyt  az édesanyának.

A kilenc alaptermészet:

 1. Az aktivitás szintje - a gyermek hajtóerejének szintje, a nap során átélt aktív és inaktív időszakok hossza.
 2. Rendszeresség - a gyermek biológiai szükségleteinek megjósolhatósága, vagy épp meg nem jósolhatóságának mértéke.
 3. Az új ingerek elfogadása, vagy elutasítása - minden új dologra és személyre való reagálás, pozitív vagy negatív módon.
 4. Alkalmazkodóképesség - az alkalmazkodás képessége minden új eseményre.
 5. Az érzékenység mértéke - az intenzitás szintje, amely az ingerekre érkezik.
 6. A reakció intenzitása  - a válaszok energiaszintje, függetlenül a válasz irányától.
 7. A hangulat minősége - a kedves, vidám, és barátságos viselkedések aránya a negatív viselkedésekhez képest.
 8. Zaklatottság - azaz mennyire tudják befolyásolni a környezeti ingerek az aktuális viselkedést.
 9. A figyelem időtartama és a kitartás - ez a kettő párban jár, a kitartás része pedig az, hogy a figyelem mennyire marad az adott tevékenységen, ha megzavarják a gyermeket.

3 kategóriába sorolták a gyerkőcöket: 

 • Jó vagy könnyű alaptermészetű: a rendszeres, új ingerekre pozitívan reagál, jól alkalmazkodik, enyhe vagy mérsékelt komolysággal, túlnyomóan pozitív a hangulata. 
 • Enyhe vagy mérsékelt alaptermészetű. Középértékekkel.
 • Nehéz alaptermészetű. Kurcinka a 70-es években átdolgozta az alaptermészeti jellemzőket, és mai napig rengeteg szülőnek és pedagógusnak segít a módszerével. A New Yorki longitudinális tanulmány szerint a nehéz alaptermészetű gyermekre az a jellemző, hogy rendszertelen, elutasítja az új ingereket, képtelen alkalmazkodni a változásokhoz, intenzíven változó hangulat jellemzi, amely nagyobb részben negatív.

Története:

 • Az 1920-as évek elején Carl Jung határozta meg először a pszichológiai típusokat (extrovertált és introvertált).

 • Nem sokkal később Katharine Cook Briggs - Jung munkája alapján - létrehozott 4 személyiségtípust (elmélkedő, spontán, végrehajtó, társaságkedvelő). Majd a lányával, Isabel Mayersszel kidolgoztak egy skálát, 20 éves munkával (Mayers - Briggs Skála). 

 • Ez alapján pedig Stella Chess és Alexander Thomas pszichiáterek 1956-tól egy hosszú tanulmány során 9 alaptermészeti jellemzőt választottak ki. 

 • Mary S. Kurcinka, minnesotai nevelési tanácsadó a 70-es években saját gyermekén vette észre, hogy amiket tanít a szülőknek, az gyermekénél nem működik. Ekkor először titokban, majd nyíltan kezdett kutatni. Ő tulajdonképpen a Chess és Thomas által nehéz alaptermészetűnek elnevezett gyerekekkel foglalkozik; a két pszichiáterrel fel is vette a kapcsolatot, és átdolgozta a kilenc alaptermészeti jellemzőt.

 1. Impulzivitás

 2. Kitartás

 3. Érzékenység

 4. Megfigyelőképesség

 5. Alkalmazkodóképesség

 6. Rendszeresség vagy rendszertelenség

 7. Energia szint

 8. Első reakció

 9. Hangulat

Személy szerint 2013 novembere óta  foglalkozom Kurcinkával; célom, hogy a magyar szülők és pedagógusok megismerjék gyermekük vagy tanítványuk alaptermészetét, és aszerint tudjanak reagálni egy-egy viselkedésre. 2020 december végéig 2458 tesztet töltöttek ki nálam, rengetegen kértek e-bookot, vagy jelentkeztek a csoportba (433-an). Képzésen  eddig 8-an vettek részt, ez azonban 20 órás, bár ma már megvan hanganyag formájában is. 2017-ben megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában - Eleven kölykök címmel - Kurcinka könyve, a folytatás azonban csak nálam található meg. Ha bővebben érdekel, látogass el ide: https://www.elenkgyerekek.com/elevenkolykok/

Néhány példa Kurcinkától:

Egy 3 éves kisfiú nem akart részt venni az ujjfestős projektben. Kurcinka tanácsára az óvónő elkezdett dolgozni a fiúcska impulzivitásával, lassú alkalmazkodóképességével, érzékenységével és negatív első reakciójával. Először magán mutatta meg, milyen érzés az ujjain az ecset, majd megkérdezte, megpróbálja-e. A fiú mélyre süllyesztette kezét a zsebébe. Majd, amikor beszéltek az érzelmekről, a kisfiú meg merte engedni, hogy az óvónő a kezét az ecsettel megcirógassa. Azonban a festék elő kerülésénél ismét visszahúzódott, ekkor kicsi nyomást kellett rá gyakorolni, és emlékeztetni, hogy ezt az anyukájának csinálja, aki örülni fog neki, lassan, de sikerült elkészíteni a nyomdát, ő volt az első gyermek, aki óriási örömmel vitte szüleihez az elkészült művet.

Iskoláskorú lány nem szerette a táncórákat, mert egyenként kellett bemutatni a produkciókat, de az énekórát annál inkább, a pedagógus ugyanis megkérdezte tőle, hogy szeretne-e részt venni az üdvözlő éneklésben (kis dalocska, ahol a gyerkőcök beleéneklik a saját nevüket). Lassan alkalmazkodó alaptermészete miatt visszautasította, majd pár hét után vidáman csatlakozott a többiekhez.

Végezetül hadd hozzak saját példát. Az óvodában akkor szűntek meg a dührohamok, amikor az óvónőket megkértem, hogy hallgassák meg a fiamat, ő ugyanis impulzív, érzékeny és komoly gyermek (ld. https://www.elenkgyerekek.com/rolam/ ), tehát nagyon erős az igazság érzete. Amikor meghallgatták máris, nem borult a diós tészta a földre. A harmadik iskolában a tanárnő ezt a képességét alkalmazta (ösztönösen) a viták utáni megbeszélésnél. 

Még néhány példát az iskolai alkalmazásról itt találsz: https://www.elenkgyerekek.com/alaptermeszetek/alkalmazasa/